Başlangıç / Genel / Kırım Savaşı Müzesi – 1854-55 Sivastopol Savunması Panaroması

Kırım Savaşı Müzesi – 1854-55 Sivastopol Savunması Panaroması

Vatan KIRIM

1853 – 56 yılları arasında cereyan eden Kırım Savaşı’ndaki en kanlı çatışmaların yaşandığı yer olan Akyar‘da (Sivastopol) o dönemi ve savaşı hatırlatan pek çok tarihi eser kentin çeşitli yerlerinde sergilenmektedir. Bu eserlerin içinde şüphesiz en önemlisi Panorama’dır.

Haziran 1855 yılında Kırım Savaşı esnasında İngiliz, Fransız, İtalyan (Piyemonte) ve Türk (Osmanlı) kuvvetlerinden oluşan birleşik ordu tarafından kuşatılan Sivastopol kenti ve çevresinde cereyan eden çatışmalar, savaşın sonucunu belirlemiştir. Kırım Savaşı sonucunda Ruslar mağlup olmalarına rağmen, bunu kendileri açısından tarihlerinde övünülecek büyük bir tarihi olay olarak kabul etmektedirler. Bunun sonucunda kurulan bu müze ile Kırım Savaşı’nı önemi bir propaganda merkezi haline getirmişlerdir.

Panorama, Rus panoramik resim sanatının kurucusu sayılan, Petersburg Sanat Okulu profesörlerinden Odessalı ressam Franz Alekseyeviç Rubo (1856 – 1928) başkanlığında bir heyet tarafından yapılmıştır. Rubo, 6 Haziran 1855 günü itibariyle Sivastopol kuşatmasında en kanlı çatışmaların yaşandığı 4. Tabya üzerinden (şu anda müzenin bulunduğu) bütün savaş alanının panoramik görünüşünü film şeridinden izler gibi tuvale akarmış, resmetmiş ve ortaya bu harikulade eser çıkmıştır.

1901 yılında başlayan çalışmalarda savaş alanı üzerinde yapılan incelemelerin ardından Petersburg’da taslak resimler çizilmiş ve Münih’ten Schenchen, Merthe ve Fochar isimli Alman ressamlar ile Bavyera Sanat Akademisi’nden 20 öğrencinin de yardımlarıyla dev ebattaki bir yelken bezine (14 metreye 115 metre tuval) sonraları dünya çapında üne sahip olacak resimler yapılmıştır. 1904 yılında Sivastopol’a getirilen resimler ve 14 Mayıs 1905’te Sivastopol kuşatmasının 50. yıldönümünde törenle ziyarete açılmıştır.

2. Dünya Savaşı’nda müze Alman bombardımanından ağır hasar görmüş ve resimlerin bir bölümü çıkan yangında ciddi bir tahribata uğramıştır. Yangından kurtarılan 86 parça resim Taşkent isimli bir gemi ile kentten kaçırılmış ve Gelencik (Tsemez / Novorossiysk) limanına götürülmüştür.

2. Dünya Savaşı’nın bitişinin ardından V. N. Yakovlev başkanlığında toplam 17 ressamdan oluşan bir heyetin 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından müze 16 Ekim 1954’te (Sivastopol kuşatmasının 100. yıldönümünde) büyük bir törenle tekrar ziyarete açılmıştır.

14 metreye 115 metre ölçüsündeki resimler seyir terasından 12 metre uzağa yerleştirilmiştir. Resimlerle gezinti terası arasındaki alana yerleştirilen birebir ebatlardaki maketler, cansız mankenler ve diğer görsel materyaller ile büyük bir derinlik ve görsel zenginlik elde edilmiştir.

Resimlerle maketlerin birbirlerini ayırt edilemeyecek kadar mükemmel bir biçimde tamamlaması ziyaretçilerin kendilerini bir anda savaşın içinde hissetmelerine ve anlatılanların da zihinlerde kalıcı bir biçimde yer etmesine yol açmaktadır.

360 derecelik tam bir turla müze gezildiğinde, Amiral Nahimov’un askerlerinin yanında savaşması, Dr. Nikolay Pirakin’in ilk defa narkozu kullanışı, yemek yiyen ve dua eden askerler, yanan bir mum, düşen bir top mermisinin yarattığı tahribat ve benzeri detaylar rahatlıkla görülebilmektedir.

Müze bu haliyle, Slav halklarının özellikle Rus milletinin kahramanlığının dünya kamuoyuna anlatıldığı önemli bir propaganda merkezi görünümündedir. Mutlaka görülmeli ve bir mağlubiyetten nasıl zaferle çıkmışçasına gururlanma ve propaganda malzemesi yapılabildiğini biraz da imrenerek izlemelisiniz.

Geniş bir parkın içerisindeki Panorama’nın çevresinde yine Kırım Savaşı ile ilgili pek çok anıt mevcuttur. Müze çevresinde o döneme ve Kırım Savaşı’na ait pek çok materyal sergilenmektedir.

İlginizi Çekebilir

Kırım Tatarlarının feryadını işitmiş miydik?

“Men Bu Yerde Yaşalmadım, Yaşlığıma Toyalmadım” Rusların Kırım Türklerini yok etme teşebbüslerine ve 1500 yıllık …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.