Gurzuf

Vatan KIRIM.

Yalta’nın 16 km kuzeydoğusunda iklimi ve doğası mükemmel bir tatil kasabasıdır. Geniş bir körfezin kıyısında, Ayı dağın hemen yanıbaşında muhteşem güzelliğe sahip bir vadi üzerinde bulunmaktadır. Üzüm bağlarıyla çevrilidir. Yalta’nın 16 km doğusundadır. Ay Danil burnu batı tarafından, Ayı dağı ve Yayla dağları kuzey ve kuzeydoğu rüzgarlarından bu bölgeyi korumaktadır. Subtropik Akdeniz iklimi hakimdir. Kırım’ın güney sahillerinin en sıcak yerlerinden biridir. Sahili sığdır. Sanatçı ve yazarların tercih ettiği yerlerin başında gelir. Ahşap evlerin çevrelediği sokakları, kumsalı, Hurzufsky Park’ta yer alan sanatoryumlar ve Kırım Müzesi görülmeye değer yerlerdir.


Daha Büyük GörüntüleTarih

1542 itibariyle Gurzuf, İnkerman’a bağlı ve 758 kişinin yaşadığı bir köy konumundaydı. 19. asrın ortalarında Yalta ile birlikte gelişmeye başlamış ve kısa zamanda büyük bir ün kazanmıştır. Bölgede Kırım’ın genelinde olduğu gibi hemen hemen her tarih dönemine ait arkeolojik kalıntıların izlerine rastlanabilmektedir.

Gurzuf “Gece” çeşmesi

Alman mimar Berger tarafından inşa edilen çeşme Viyana fuarında Gurzuf sayfiye kentinin sahibi Gubonin tarafından 1898’de satın alınmıştır. 19. yy sonlarında, Barok şekillerde uygulanan alegorik (mecazi) sembollerin genişçe kullanıldığı bir dönemde, plastik sanatlara tipik bir örnek olarak gösterilir. Yuvarlak bir havuzun ortasındadır. Havuzun dibinde batmış taşlar bulunur. Çeşme üzerindeki birçok şekilli kompozisyon gök kubbeyi temsil eden bir top ile ve de “Gece” figürü ile taçlandırılmıştır.

Ayudağ

Ayı dağı (Ayudağ)

Aluşta’dan Yalta’ya doğru gidildiğinde Gurzuf civarında karşınıza deniz tarafında blok bir kaya kütlesi gelir. Bu heybetli kaya kütlesinin adı Ayudağ’dır. Destanlara konu olan AyudağGelin Kaya ile Damat Kaya’yı seyretmek ayrı bir zevk verir ziyaretçisine. Ayrıca görülmesi gereken yerlerden biri de Ayudağ eteklerindeki Utes köyünde yer alan Karasan sarayıdır.

Ayudağ efsanesine gelince;

Yalta dağlarında yaşayan bir ayı bu bölgenin kralının kızına aşık olur. Ancak güzel prensese aşkını bir türlü söyleyemez. Derken kral prensesi karşı kıyıdaki (Anadolu kıyılarındaki) bir prensle evlendirmeye karar verir. Düğün-dernek yapılıp da artık gelin ile damadın düğün evinden ayrılıp karşı kıyıya geçme vakti geldiğinde, sevdiği güzel prensesin gidişine engel olmak isteyen ayı, çareyi Karadeniz’in sularını içmekte bulur. İçtikçe şişer, şişer de şişer…Ayının bu haline acıyan Tanrı, hem ayıyı, hem gelin ile damadı taş yapar.

Bu hikaye Ayudağ ile hemen açığındaki Gelin Kaya ile Damat Kaya hakkında anlatılanlardan sadece biridir.

Cengiz Dağcı

Gurzuf egzotik görünümü ile ressamları, şairleri, yazarları (Çehov, Puşkin) ve doğa tutkunlarını kendisine çekmiş önemli ve özgün bir turizm merkezidir. Ancak hepsinden de önemlisi bu topraklar, romanlarıyla meşhur yazar Cengiz Dağcı‘nın yurdudur aynı zamanda. Gurzuf’un hemen üzerindeki Kızıltaş (Krasnokamenka) köyünde doğan Cengiz Dağcı romanlarında yaşadığı toprakların her bir karesini, her bir taşını en ince ayrıntısına kadar büyük bir akıcılıkla anlatmıştır. Bu romanlar sayesinde özellikle Türkiye’de binlerce insan Kırım’ı ve Kırım Tatarlarının yaşantılarını bilir olmuştur.

İlginizi Çekebilir

Han Camii [Kezlev]

Vatan KIRIM Kırım’da bulunan Türk eserlerinin en önemlisi şüphesiz batı kıyısında Kezlev (Gözleve) şehrinde Mimar Sinan tarafından …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.