Başlangıç / Kültür & Sanat / Edebiyat / Çocuk Folkloru ve Tapmacalar

Çocuk Folkloru ve Tapmacalar

Zuhal YÜKSEL.

Çocuk Folkloru


Halk edebiyatı ürünlerinin çocuk eğitimi üzerinde oldukça mühim bir rolü vardır. Bu konuda pek çok rus pedagogu önemli çalışmalar yapmışlardır. Masallarda çocukların eğitiminde sevgi, merhamet, vatan severlik gibi duyguları uyandırır. Çocuklar için yaratılan yırların da çocukların eğitiminde oldukça mühim etkileri vardır. Annenin daha beşikteyken söylediği ayneniler (ninniler) çocukta güven duygusu uyandırır. Bilmeceler, oyun oynarken söylenen tez aytuvlar (tekerlemeler) çocukların ana dillerini doğru kullanma alışkanlığı kazanmalarını sağlar.

Çocuk folklor ürünleri bugüne kadar ciddî anlamda derlenmedi ve çalışılmadı. Ancak bazı gazete ve dergilerde zaman zaman numuneler neşredildi.

Tapmacalar


Kırım Türklerinde tapmacalar diye isimlendirilen bilmeceler, cevabı düşünülüp bulunan sorudur. Bilmecelerin cevapları açık olur.

Kırım Tatar halk edebiyatının en eski ve en geniş alana yayılmış türlerindendir. Halk edebiyatı ürünlerinin en kolektif olanı bilmecelerdir.

Eskiden insanların aklını, pratik zekâya sahip olup olmadıklarını anlamak için bilmece sorulup cevabı istenirmiş. Bu durum bilhassa masallarda görülür.

Ayrıca bulmacalı çınlar da vardır. Maneler ise münderice ve gaye bakımından çınlardan farklılık gösterir. Maneler sevgi üzerinedir.


Kaynak: Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları Antolojisi,  Ankara 1999 – Cilt.13  Sf.52

İlginizi Çekebilir

Mehmet Niyazi

Kırım Tatar şair, öğretmen, gazeteci. (Aşçılar, 1878 – Mecidiye, 30 Kasım 1931)   Romanya Türk …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.